Vijf veelgestelde vragen over regenwaterrecuperatie
Als specialist in tankoplossingen op maat krijgen wij regelmatig vragen over regenwaterrecuperatie. De interesse in systemen om regenwater op te vangen en te gebruiken voor huishoudelijke toepassingen is de laatste tijd bijzonder groot. En dat is niet verwonderlijk, want met een goed en efficiënt systeem kunt u tot wel zestig procent besparen op uw leidingwaterfactuur. U krijgt van ons de antwoorden op vijf veelgestelde vragen over regenwaterrecuperatie.
1. Ben ik verplicht om mijn regenwater op te vangen?
Ja. Tenminste als u een nieuwbouwproject realiseert of een eengezinswoning van meer dan veertig vierkante meter renoveert. Want sinds 1 januari 2014 moet u in Vlaanderen in die twee gevallen een regenwaterput met een minimale inhoud van vijfduizend liter plaatsen. Is uw perceel groter dan 2,5 are? Dan bent u sinds 29 september 2016 ook verplicht om een infiltratiesysteem te voorzien.
2. Waarvoor kan ik mijn regenwater gebruiken?
De kwaliteit van het regenwater in Vlaanderen laat u toe om – met een goed filtersysteem – uw regenwater te gebruiken om uw toiletten door te spoelen, uw kleren te wassen, uw tuin te sproeien of uw huis schoon te maken. Zo kunt u uw verbruik van leidingwater met meer dan de helft verminderen. Plaatst u een regenwaterput? Let er dan extra goed op dat u er alleen hemelwater op aansluit. Anders zal u niet lang van uw regenwaterrecuperatiesysteem kunnen genieten.
3. Hoe groot moet mijn regenwaterput zijn?
Dat hangt af van de oppervlakte van uw dak, het aantal mensen dat in uw woning woont en de toepassingen waarvoor u het regenwater gebruikt. Volgens de Vlaamse Hemelwaterverordening van oktober 2023 moet het volume van uw regenwaterput worden afgestemd op uw dakoppervlak. De aanbevolen regenwaterputgroottes per dakoppervlak zijn:
Op onze website vind u een ruim aanbod regenwatertanks met een specifieke capaciteit. Hoewel de maximale capaciteit van een ondergrondse watertank 50.000 liter is, bieden wij de flexibiliteit om meerdere tanks aan elkaar te koppelen. Hierdoor vergroot u moeiteloos de opslagcapaciteit van uw waterrecuperatiesysteem.
4. Wat gebeurt er als mijn regenwaterput droog komt te staan?
Is het een heel lange periode droog? Of is het volume van uw regenwaterput niet correct berekend? Dan kan het gebeuren dat uw regenwaterput droog komt te staan. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een regenwaterrecuperatiesysteem met een vlotter. Raakt die de bodem van uw regenwaterput? Dan schakelt uw pompsysteem automatisch over op leidingwater tot er weer water in uw regenwaterput zit.
5. Krijg ik subsidie als ik een regenwaterrecuperatiesysteem installeer?
Dat kan. De Vlaamse overheid en heel wat lokale overheden moedigen de installatie van een regenwaterrecuperatiesysteem aan. Daarom geven sommige gemeenten en rioolbeheerders een premie als u een systeem installeert dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. Informeer u daarover bij uw stad of gemeente.
Hebt u een vraag over regenwaterrecuperatie? Of wilt u een kwaliteitsvol systeem laten installeren door een ervaren professional? Neem dan contact met ons op of kom langs in onze toonzaal.