Uw enkelwandige stookolietank laten vervangen levert u gemoedsrust op
Het gebeurt gelukkig niet al te vaak, maar toch nog meer dan we bij All Tank Solutions zouden willen. We nemen de telefoon op en horen aan de andere kant een wanhopige klant die in paniek is over een lek in zijn oude stookolietank.
Gegronde reden
En die wanhoop is begrijpelijk en gegrond, want een lekkende onder- of bovengrondse stookolietank kan u veel geld kosten. Verzekeringsmaatschappijen komen meestal niet – of maar heel beperkt –
tussen in de kosten voor een sanering. En die kosten kunnen hoog oplopen. Een bodemsanering kost al gauw 60.000 euro. Is ook het grondwater verontreinigd? Dan kan de factuur oplopen tot 300.000 euro. En die factuur valt in úw brievenbus …
Klein lek, grote gevolgen
De kwaliteit van tanks is de jongste jaren zo sterk toegenomen dat de kans op een lek erg klein is. Bovendien zijn dubbelwandige tanks nu de norm. Vroeger waren stookolietanks enkelwandig. Hebt u nog zo’n tank? Dan kan het kleinste lek grote gevolgen hebben. Zeker als u een ondergrondse enkelwandige tank hebt, want dan is uw lek niet zichtbaar.
Financiële kater
In België zijn er naar schatting nog 700.000 ondergrondse stookolietanks in gebruik. Elk jaar gaan er zo’n 60 tot 70 tanks lekken. Hoe langer een tank in de grond zit, hoe hoger de kans op een lek. En een lek in een ondergrondse tank is vrijwel altijd een synoniem voor een financiële kater.
Preventief actie ondernemen
Het goede nieuws? Er bestaan lekdetectiesystemen. Zo weet u meteen wanneer uw tank een lek heeft. Maar dat helpt u maar beperkt. Zelfs als u meteen actie onderneemt, is de aangerichte verontreiniging aanzienlijk. Uw enige zekerheid: preventief uw enkelwandige mazouttank laten vervangen door een dubbelwandige bovengrondse tank.
Stookoliefonds als oplossing
Begin 2019 kondigde de politiek de oprichting van een stookoliefonds aan. Dat fonds zou (een deel van) de kosten vergoeden om de schade te herstellen die een lekkende stookolietank aanricht. Particulieren zouden kunnen rekenen op een maximale som van 200.000 euro; bedrijven, scholen en ziekenhuizen op 100.000 euro. Zouden kunnen. Want meer dan een jaar later is het stookoliefonds nog altijd niet actief.
Wie zal dat betalen?
De reden voor de vertraging is discussie over de financiering. De petroleumsector zou in het geld moeten voorzien en staat daar ook voor open. Het probleem? Het kostenplaatje. De sector geeft aan dat de factuur zou oplopen tot 900 miljoen euro. Een bedrag dat de sector onmogelijk zelf kan ophoesten.
Schoentje wringt
Momenteel zit er zo’n 100 miljoen euro in de pot. Dat geld komt van het BOFAS-fonds, dat was opgericht voor de sanering van tankstations. Maar dat is ontoereikend. En dus kwam het voorstel – en het akkoord met de politiek – om het fonds te spekken met een extra accijns op stookolie. Alleen werd niet afgesproken hoe hoog die accijns moest zijn. En daar wringt het schoentje.
Preventie = gemoedsrust
Ondertussen hebben zich al zo’n 200 particulieren gemeld om een vergoeding te krijgen van het fonds. Die blijven voorlopig dus in de kou staan. En de kans dat het fonds binnenkort van de grond komt, is bijzonder klein. De politiek heeft in deze tijden van corona – heel begrijpelijk –andere prioriteiten. Uw enige zekerheid op gemoedsrust? Uw enkelwandige boven- of ondergrondse stookolietank laten vervangen.
Wilt u problemen en een financiële kater door een lekkende stookolietank voorkomen? Laat dan preventief uw oude stookolietank vervangen. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.