Overheid bouwt aantal stookolieketels af ten voordele van groene energiebronnen
In oktober heeft het Vlaams Parlement in het kader van zijn groene-energiebeleid nieuwe regels uitgevaardigd rond de verwarming van gebouwen. Vanaf 1 januari 2022 mogen cv-ketels op stookolie (mazout) in Vlaanderen niet meer overal geplaatst of vervangen worden.
Is een aansluiting op het aardgasnet in uw straat mogelijk? Dan mag u een bestaande stookolie-installatie niet meer vervangen. U zult dan moeten overschakelen op een klimaatvriendelijkere manier van verwarmen, bijvoorbeeld met houtpellets of (hybride) warmtepompen. Een herstelling aan een bestaande installatie mag wel nog.
UITFASERING VAN STOOKOLIEKETELS
In straten zonder aardgasnet mag u voor alle duidelijkheid ook na 1 januari 2022 nog een volledig nieuwe stookolieketel laten plaatsen. Maar in bestaande woongebouwen en niet-residentiële gebouwen die op het aardgasnet kunnen worden aangesloten, mag het dus niet meer. Herstellingen zijn wel nog toegelaten. Wanneer de brander, mazouttank of regelaar stukgaat, zult u die nog altijd mogen vernieuwen. Is het ketellichaam zelf stuk? Dan mag u dat vanaf volgend jaar niet meer vervangen door een nieuwe mazoutinstallatie.
Ook in nieuwbouw of in gebouwen met bouwvergunningsaanvragen vanaf 1 januari 2022 die een ingrijpende energetische renovatie ondergaan (woongebouwen en niet-residentiële gebouwen), mogen geen stookolieketels meer worden geïnstalleerd, zelfs als er geen aansluiting op het aardgasnet mogelijk is.
VERMIJDEN VAN BODEMVERONTREINIGING
Stookolie is een van de meest vervuilende fossiele energiebronnen. Het gebruik ervan afbouwen, is dus een must. De overheid wil stookolieketels niet alleen uitfaseren omwille van de CO2-uitstoot en de klimaatverbetering, maar ook voor de bodemkwaliteit. Tegenwoordig zijn er meer dan 10.000 lekkende stookolietanken bij particulieren. De saneringskost daarvoor bedraagt minstens een half miljard euro.
HANDHAVING
De effectiviteit van de nieuwe maatregel valt en staat natuurlijk met de controle en handhaving ervan. De overheid voorziet in de uitbouw van een energieproductiedatabank om een beter inzicht te verwerven in de gebruikte hoofdverwarming per gebouw. En de handhaving? De overheid zal een administratieve geldboete van 3000 euro kunnen opleggen (vermeerderd met 2000 euro per individuele wooneenheid in het gebouw) als het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA) vaststelt dat er in een residentieel of niet-residentieel gebouw toch een mazoutketel werd geplaatst of vervangen.
STOOKOLIEFONDS
De meerderheidspartijen herhalen ook de noodzaak om snel een stookoliefonds op te richten. In 2019 sloten de gewesten, de federale staat en de stookoliesector een samenwerkingsakkoord over de oprichting van zo’n fonds. Dat moet dienen om kosten gelinkt aan bodemverontreiniging door een lek in een mazouttank te bekostigen. Maar twee jaar na die overeenkomst is het fonds nog altijd niet actief.
ANTICIPEREN
Hebt u nog een oude enkelwandige mazouttank? Wacht dan beter niet tot u een lek detecteert. Als u een ondergrondse tank hebt, is een lek zelfs niet zichtbaar. Zorg voor uw eigen gemoedsrust en laat preventief uw oude stookolietank vervangen door een veiligere dubbelwandige tank. Neem gerust contact met ons op voor meer informatie.