Hoe kiest u de ideale regenwaterput?
Regenwater is een cadeau van Moeder Natuur waarmee u geld bespaart. Want als u uw regenwater opvangt en gebruikt voor huishoudelijke toepassingen – zoals uw toiletten spoelen, kleren wassen, huis schoonmaken en tuin sproeien – dan kunt u tot zestig procent besparen op uw leidingwaterfactuur.
Wilt u dat cadeau met beide handen aanvaarden? Laat dan een regenwaterput uit beton of kunststof installeren. Welke regenwaterput ideaal is voor uw situatie, hangt van een aantal parameters af. We zetten ze graag voor u op een rijtje.
1. Uw budget
Een betonnen regenwaterput kost minder dan een kunststof regenwaterput. De belangrijkste redenen daarvoor zijn de gebruikte grondstoffen en materialen en het productieproces. Een regenwaterput uit kunststof is echter duurzamer. Dat wil niet zeggen dat een betonnen regenwaterput niet kwaliteitsvol kan zijn. Hij doet perfect zijn job. Maar hij zal in tegenstelling tot een kunststof regenwaterput niet levenslang meegaan.
2. Uw logistieke vrijheid
Een betonnen regenwaterput is veel zwaarder dan een exemplaar uit kunststof. Er is dus zwaar materieel en meer ruimte nodig om een betonnen regenwaterput te plaatsen. Het gevolg? Betonnen regenwaterputten worden voornamelijk geplaatst bij nieuwbouwprojecten of bij projecten waarbij de put voor het huis komt te liggen.
Wilt u een regenwaterput naast of achter uw huis? Dan bent u – behalve bij een nieuwbouwproject – aangewezen op een regenwaterput uit kunststof.
3. Uw gewenste opstelling
Als u voor een ondergrondse regenwaterput gaat, dan kunt u kiezen tussen een put uit beton of uit kunststof.
Als u een bovengrondse regenwaterput wilt, dan hebt u maar één mogelijkheid: een regenwaterput uit kunststof. Want een betonnen regenwaterput wordt altijd ondergronds geplaatst.
4. Uw nodige volume
Het volume is ook een belangrijke parameter in uw keuze. Een regenwaterput uit beton heeft een minimale inhoud van 2000 liter en een maximale inhoud van 20.000 liter. Hebt u een regenwaterput met een kleiner of groter volume nodig? Dan zult u voor een kunststof regenwaterput moeten opteren. Want die bestaan ook in minder volumineuze uitvoeringen. Bovendien kunt u ze aan elkaar koppelen in een batterijopstelling om zo het gewenste volume te creëren.
Let op! Het ideale volume van uw regenwaterput hangt af van uw dakoppervlakte, het aantal leden van uw gezin, en de toepassingen waarvoor u het opgevangen regenwater wilt gebruiken.
5. Uw inbouwdiepte
In tegenstelling tot een betonnen regenwaterput is een kunststof regenwaterput uitgerust met een telescopische schacht. Daardoor bent u met een kunststof regenwaterput niet gehouden tot een bepaalde inbouwdiepte. U schuift de telescopische schacht gewoon tot op de perfecte hoogte uit wanneer uw put geplaatst is. Wilt u hetzelfde met een betonnen regenwaterput bereiken? Dan hebt u opbouwstukken nodig. En dat betekent dat de prijs voor uw put stijgt.
Wilt u zeker zijn van de ideale regenwaterput voor uw situatie? Neem dan voor professioneel advies op maat contact met ons op of kom langs in onze toonzaal.